Egyáltalán nem nehéz. Gyorsan elkészül és nem kell hozzá külön tésztát készíteni ;)

Hozzávalók:

  • 0,5-1 kiló fonott kalács
  • 3 db tojás
  • 0,5 liter tej
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 0,5 kg reszelt alma
  • 3 evőkanál baracklekvár

Tojássárgájákat cukorral habosra keverjük keverőtálban 10 percig, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.

A kalácsot felszeleteljük, és a szeleteket egyenként megforgatjuk a tojásos tejben, majd vajazott tepsibe teszünk egy réteget. Erre szórunk darált diót és mazsolát. A mazsola kihagyható, ha nem szereted - én azt például csak magában szeretem rágcsálni, süteményben annyira nem rajongok érte.

Jöhet a következő réteg tejbe áztatott kalács, majd az újabb réteg dió és mazsola. Ha kijön még egy réteg kalács, akkor mehet. Én legutóbb csak két réteg kalácsot tudtam tenni, mert csak 0,5 kilós kalácsot vettem. A legvégét dióval zárjuk, majd erre jön a reszelt alma.

Mehet a sütőbe, amit érdemes előmelegíteni 200 fokra, de sütni 30 percig elég 170 fokon, hogy megpiruljon az alma. Addig felverheted a tojásfehérjét habnak, és óvatosan - hogy ne törjön össze a hab - hozzákeverjük a felkevert baracklekvárt. Azért érdemes felkeverni a lekvárt, hogy ne legyen olyan kemény, és ne maradjon kanálformájú, mikor kiveszed az üvegből, különben összetöri a habot.

Vedd ki a megsütött sütit, majd óvatosan terítsd szét a tetején a habot. Tedd vissza a sütőbe és hagy, hogy szépen megpiruljon. Ha kész, hagyd kicsit hűlni, utána vágd fel kockára.

Most egy kicsit megbolondítottam: a reszelt almára szórtam őrölt fahéjat. Ez nem kötelező, de így igazán pikáns íze lett!